2020.01.14

Alsódobszai gyerekek kuvik mentése!

Június 19-én kaptunk értesítést Zsebesi Máté alsódobszai általános iskolástól, miszerint a házuk udvarán ki van esve 2 bagoly fióka, akik tegnap hárman voltak, de egyet sajnos elvitt a macska mivel a földön voltak. (Sajnos költési időszakban a házi macskák rengeteg madárfiókát elfogyasztanak). A helyszínre érve megállapítottuk, hogy a madárkák kuvikok (Athene noctua), melyek a stablon deszkából peregtek ki és anyjuk továbbra is a földön eteti őket. Ez a faj fokozottan védett, eszmei értéke 100.000 Ft.
2.jpgMivel az eredeti fészkelőhelyre nem volt tanácsos visszarakni őket annak rossz állapota miatt, közös erővel kihelyeztünk részükre egy vércse költőládát, melybe beleraktuk őket. Folyamatosan figyeltek rájuk, az anyjuk gondozta őket továbbra is. Gyűrű érettségi kor elérésével a mai nap, többen falubeli gyerekekkel a kicsiket ornitológiai gyűrűvel megjelöltük. Jól fejlettek, kiváló kondícióban vannak. Köszönjük a gyors értesítést, melynek köszönhetően 2 kuvik élete maradt meg!