Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.26

Fokozottan védett ürge egyedek áttelepítése

Egyes1..jpgületünk nem mindennapi megbízást kapott a nyár folyamán augusztusban ürge áttelepítésre Tihany környékéről. A munkában részt vett néhány aktív tagunk, egyesületünk elnöke Bereczky Attila és a munkálatokat szakmailag irányító Zsólyomi Tamás természetvédelmi szakértő.
A célterületen belül megtörtént összesen 48 (6x8) db, átlagosan kb. 50 cm mélységű lyuk előfúrása benzines lyukfúró segítségével, továbbá az áttelepítést megelőzően, előbbi munkákkal párhuzamosan kiépült a jövőbeni kerékpárút építéssel érintett munkaterületet lehatároló védőkerítés. Ennek kialakítása szintén a nemzeti park szakemberivel helyszínen is jóváhagyatott módon fa, illetve fém oszlopokra szerelt sűrűszövésű vakondhálóval történt. A csapdázásokat a hazai Life és Life+ pályázatok esetében használt élvefogó csapdák használatával végeztük. A csapdákat almaszeletekkel csaliztuk fel és a területen megtalálható kotorékok bejáratához, vagy attól néhány deciméter távolságra helyeztük el.
Három napon történtek befogások, hajnaltól estig összesen 6 példányt sikerült befogni. Az egyedeket egyedenként, ketreceikben, terepjáró személygépkocsival szállítottuk a célterületre. Az elkerített célterületen az állatokat az előfúrt üregekbe, fejjel előre ugratva engedtük szabadon és a lyukak köré további eleséget (búza, répaszelet, almaszelet) helyeztünk ki. Az ürge egyedek az előfúrt lyukakba - szinte minden egyed esetében - gyors földásással fúrták be magukat.
A célterülettől kissé távolabb 0-24 órás őrzést biztosítottunk augusztus 17-ig. Az őrzés során több alkalommal próbálta megközelíteni az éjszakák folyamán róka a célterületet, melyet sikerrel riasztottunk el. Továbbá kutyasétáltatók és turisták jelentek meg a bekerített terület mellett. Az őrzés során, a célterületen belülre áttelepített összesen 6 egyedből augusztus 16-ig két egyed jelenlétét figyeltük meg, további két egyed a közelben, a betelepítési területtől kb. 50 m-re volt észlelhető néhány alkalommal. Az egyedek őrzését követően a terület körüli védőkerítés végül elbontásra került és a terület helyreállítása megtörtént.
3..jpg