Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023.01.02

Ne nyúlj hozzá, nem árva!

Ne nyúlj hozzá, nem árva!
 
Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az elárvultnak hitt őzgidákkal kapcsolatos bejelentések száma, úgy érezzük évről évre frissíteni szükséges, hogy a gyönge újszülött és esetlen őzgida nem legyengült, árva éhező.
Sokan arra hivatkoznak, hogy vártak, de nem jött az anyukája, se az apukája. Az őzeknél tudni kell, hogy a bak (apa) szerepe csak a megtermékenyítés, a gidák felnevelése a suta (anya) feladata. Az őz általában 2-3 gidát ellik, és mindegyiket máshová fekteti el, 284666424_4823141811128629_8800181344491544434_n.jpgrejti el a ragadozók elől. 3-4 óránként van etetés, így több óra is eltelik, amíg újra felkeresi gidáját. tehát nem kell aggódni, ha nem jön az anyukája, főképp akkor, ha ott állunk a gida mellett.
A mentőközpontokba jutott őzek felnevelése igen nehézkes, költséges, és ha ebben a kritikus időszakban nem pusztul el további elhelyezése is nehezen megoldható, hiszen visszavadítani tapasztalataink szerint csak sutát lehet igen körülményesen. Így a felnevelt őzek valamilyen mentőközpontban vagy állatkertben töltik hátra lévő életüket.
Jelenleg 2 gidát nevel egyesületünk, a kecsketejet továbbra is térítésmentesen a Szentistvánbaksai Kecskelak biztosítja, melyet ezúton is köszönünk!
Ha minden kétséget kizáróan nem a szemünk láttára pusztul el az őzgida anyja (például autógázolás) semmi esetre se vigyük haza, ne próbáljuk megmenteni. A vad a magyar állam tulajdona, természetből való kiszakítása eltulajdonításnak minősül! Hagyjuk a természet körforgására az elárvultnak hitt őzgidákat, vagy szarvasborjúkat!