Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.14

Őzgida és szarvasborjú mentés

Őzgida, és szarvasborjú tartózkodott ideiglenesen egyesületünknél, sajnos mindkét esetben emberi tudatlanságból.
A Mályi Madármentő Állomásra Lehoczky Krisztián-hoz érkezett az őzbak gida május 27-én, melyet egyesületünk vett gondozásba. A szarvasborjút a Szerencsi Rendőrkapitányság foglalta le június 4-én és még aznap este a Szerencsi Kóborkák Állatvédelmi Alapítvány (Kormos Enikő) talált meg minket a bikaborjú elhelyezésére.
Sok telefonálgatás után, június 8-án a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontja vitte el mindkét állatot és vette további gondozásba.

19023263_1188651257911054_4896307229888160803_o.jpgArra kérünk mindenkit, aki túrázás közben "talál" egy őzgidát vagy szarvasborjút, semmi esetre se vigye el! Lehetőleg ne is nyúljunk hozzá. A képen látható pózban el szokta "fektetni" az anyjuk, aki meg fogja találni. Nem elárvult állatokról van szó ilyenkor!

Sajnos az esetek nagy részében az ember által felnevelt példányok már nem helyezhetőek vissza a természetbe, a hímnemű egyedek pedig veszélyessé is válhatnak. Ezért kizárólag állatkertbe, vadaskertbe helyezhetők el életük hátralévő részére. Felnevelésük nagy odafigyelést, speciális bánásmódot igényel, sokszor el is pusztulnak ha nem kapják meg életük első heteiben azt a tejet amit csak az anya tud biztosítani!
Köszönjük az említett szervezeteknek a közbenjárását, segítségét és legfőképp Vizi Károlynak (Szentistvánbaksa Kecske-lak) a folyamatos nem kis mennyiségű kecsketej ellátást, amelyet térítésmentesen biztosított!