2019.07.17

I. Nyári túra, és tanösvény vató 2007.

2007. augusztus 25-én túrázni vágyók tömege lepte el Alsódobsza főutcáját. A helyi fiatalok által szervezett nyárvégi gyalogtúra vonzotta őket, e harangod-völgyi kis település szívébe. Az érdeklődők a Hernád, Alsódobsza - Szentistvánbaksa közötti szakaszon tehették próbára állóképességüket, egy tervezet tanösvény nyomvonalán. A kisebb 7,5 km-es táv mellett a vállalkozó kedvűek a nagy, 17 km-es túrán ismerkedhettek a táj szépségével, nevezetességeivel. Miután megcsodálták Alsódobsza rendezett utcáit, s építészeti emlékeit, a barangolók hada belevetette magát a Hernád-folyó kanyarulatait övező erdők 6.jpgmélységébe, s mezők virágtengerébe. A tájékozódásban helyi fiatalok voltak segítségükre. Kivétel nélkül mindenkit lenyűgözött a folyó elevensége, holtágának nyugodtsága, s élővilágban gazdag ártere. A kecsesen repülő gém pár, a büszkén lépő kócsag, a szilajon legelő szürke marha, s a papagáj tollazatú gyurgyalag még a sokat látott természetjárót is ámulatba ejtette.

A résztvevők betekintést nyerhettek a Megyaszói Tátorjános Természetvédelmi Területbe, a környék ezen elfeledett paradicsomába is. Szentistvánbaksán tett látogatás, s hosszas vendéglátás után, meredek út vezetett fel a szomszédos avar kori sírhalom tetejére, ahonnan káprázatos panoráma tárult a jelenlevők szeme elé. Az út folytatásaként a fáradt vándorok csoportja, a helyi borkultúrával ismerkedhetett a Megyaszói Pincefaluban. Egy-két pohár ízletes nedű, s további kilométerek megtétele után kimerülten, de annál több élményben gazdagodva, mindenki szerencsésen megérkezett a célállomásra, az alsódobszai Vadászházhoz, ahol íncsiklandozó gulyással fogadták a beérkezőket.

Az ízletes vacsora után élőzene ugrasztotta talpra a pár perce még fáradt vendégsereget. A további jó hangulatról a Felsődobszai Női Kórus rögtönzött műsora gondoskodott. Késő este pedig „szinti virtuózok” húzták a talpalávalót, egészen másnap hajnalig. A szervezők a nagy sikeren felbuzdulva további túrák, s rendezvények lebonyolításán gondolkoznak, feltárva ezzel környezetünk értékeit, s azzal a nem titkolt céllal, hogy bebizonyítsák, nem állt meg az élet a kis falvakban sem.

A mappában található képek előnézete 3. I. Tátorján túra 2007.