Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.08.21

Civilek találkozója Szentistvánbaksán 2010

p4130438.jpgTermészetesen civil-helyi védett természeti értékek védelmének elősegítése civil szervezetek együttműködésével” nevű rendezvénynek adott otthont a Szentistvánbaksai Kemencés vendégház.

Május 14-én péntek délelőtt gyűltünk össze 18 fővel. A Zöld Akció Egyesület, a Tokaji Természetvédelmi Egyesület és az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület képviseltette magát. A szálláshelyek elfoglalás után egyesületünk programjaival ismerkedhettek meg az egybegyűltek, majd izgalmas és érdekes előadást hallhattunk Megyaszó történelméről Krajnyák Péter történelemtanártól. A finom ebéd után megtekintettük megyaszó önkormányzatilag védett területét, a Megyaszó-Monok opállelőhelyet (Csákó-bányát) ahol megbeszéltük a védelemmel, kezelési tervekkel kapcsolatos közös tennivalókat. A szálláshelyre visszaérkezve sáros ruháinktól megszabadulva indultunk Felsődobszára, ahová kisbusszal juthattunk el Szentistvánbaksa Önkormányzatának köszönhetően. Magas színvonalú orgonakoncertet hallhattunk a Református templomban. Kerekes Sándor orgonaművész hitelesen mutatta be az előadott darabok felépítését, történetét, zeneszerzőjét, és az adott kor zenei mozgalmait. A koncerten furulyahang is megszólalt Bereczky Ágnes blockflötetanár jóvoltából. A tartalmas vacsora után Püski Balázs mutatta be hogyan lehet jó minőségű bioélelmiszert előállítani a Diós-Tanyán. Az előadás kötetlen beszélgetésbe ment át, ahol is megvitatták a részt vevő szervezetek közös tennivalójukat.
Másnap reggel ökológiai gazdálkodásból származó ételekből falatozhattunk majd Szentistvánbaksa történetét mutatta be ifj. Babos András tagtársunk. A Tátorján ökológiai tanösvényre indult túrát a megáradt Hernád folyó vágta ketté, de hála az Orosz technikának terepjáró kisbusszal jártuk körbe a tanösvény földúton megközelíthető látnivalóit védendő értékeit. Ebéd után minden résztvevő elégedetten, friss élményekkel gazdagodva indulhatott haza. Köszönjük a program szervezésében nyújtott segítséget a Zöld Akció egyesületnek!

 

 

A mappában található képek előnézete Műhelytalálkozó Szentistvánbaksán 2010