Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.08.21

Madarak és fák napja 2017

Május 13-án rendeztük meg a madarak és fák napját a Tátorján tanösvényen, melyen az alsódobszai iskolások kiegészülve egy lelkes óvodás gyermekkel vettek részt.
Mivel még hajnalban rengeteg eső esett, reggel 9-kor az alsódobszai parkban természetismereti kvízjátékokkal, ügyességi feladatokkal töltöttük az időt. Az Aggteleki Nemzeti Park Zempléni tájegysége 10 db, míg egy lelkes szülő, Tóthné Farkas 7.jpgMelinda Megyaszóról 2 db madárodút ajándékozott, amelyek közül minden gyermek a kiválasztott "saját" odúját megfestette és kihelyezte a parkban.
Az odúk kihelyezése után elindultunk túrázni a tanösvényen az Ó-Hernádnál lévő pihenőhelyhez. Sajnálattal szembesültünk, hogy vandálok az összes ismeretterjesztő táblát és szemetest eltávolították, de még a közelből is elvitték, ami elég nagy fizikai munkát igényelhetett.
A helyszínen a vízi makrogerinctelen világgal ismerkedhettek meg testközelből a gyermekek, majd a Hernád-folyónál a halakkal, amelyeket meghatározásuk után visszaengedtük a folyóba. Szerencsés helyzetben voltunk, mivel sikerült küszön, razbórán kívül ritkább, védett fajokat is fogni, mint a szivárványos ökle vagy a vágó csík. Útközben a fák és madarak ismertetése se maradt ki. A fáradt és sárban meghempergett túrázókat már kész sült szalonna, hagyma és kenyér várta, amelyet mindenki úgy evett, mintha a héten most ennének először. A nap végén pedig még mindenki játszhatott kedvére, amíg meg nem érkezett a vihar.
Köszönjük Bűdi Károly polgármesternek a Gőce-lak helyszínének biztosítását, és Katonáné Franku Beatrix (Alsódobszai vegyesbolt) kenyérfelajánlását.

 

Ízelítőül néhány kép a képgalériában, további fotók facebook oldalunkon.

 

A mappában található képek előnézete Madarak és fák napja 2017