Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.09.12

Madarak és fák napja 2019.

Május 10-én rendeztük meg nem mindennapi módon a Madarak és fák napját Alsódobszán és a Tátorján tanösvényen a Hernád-völgyben. Kissé beijesztett az idő, de végül kedvezőre fordult a nap. A sportpályán és a parkban kezdtünk az óvodásokkal játékos vetélkedő formájában, majd a 2 éve szintén Madarak és fák napján létrehozott odútelepet ellenőriztük le. Felújítottuk az odúkat, megszámoltuk a tojásokat, fiókákat, meghatároztuk a fajukat. A délutáni órákban az iskolásokkal folytattuk utunkat a 14.jpgTátorján tanösvényen. A kedvező körülményeknek köszönhetően legnagyobb bagolyfajunkkal az Uhuval ismerkedhettek meg iskolásaink.
Ez a faj évtizedek óta lakója a Hernád-völgy magas löszfalainknak. Megközelítése az ilyen helyeknek életveszélyes, ugyanis rendkívül omlásveszélyes, ráadásul ennek a fokozottan védett fajnak az indokolatlan zavarása szintén tilos.
Az iskolásokat természetesen biztonságos helyzetben marasztaltuk, majd barlangkutató kötéltechnika segítségével lehoztuk a gyűrűzés és rövid fotózkodás idejére a két fiókát. Megismerkedhettek életmódjával, faji jellegzetességeivel. Úgy éreztük, életre szóló maradandó élménnyel gazdagodtak a fiatalok.
Délután még levezetésképp szintén leellenőriztünk néhány odút, melyekbe széncinege, és házi veréb volt.

Ízelítőül néhány kép a képgalériában, további fotók facebook oldalunkon.

 

A mappában található képek előnézete Madarak és fák napja 2019.