Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.06.11

Tanösvényünk említése

A baksai fiatalok ragaszkodóak

A 17 kilométeres Tatatorján Tanösvény Szentistvánbaksát is érinti.

Szentistvánbaksa. Szép helyen, a Hernád bal partján fekszik Szentistvánbaksa. Hornyik Bertalan, a szentistvánbaksai szeppe-tettek-telepulesuket-az-otthon-ma.jpgreformátus templom gondnoka 56 éve él a településen. Azt mondja, jók az emberek Baksán. Közben egy hölgy kapcsolódik be a beszélgetésbe.

– A fiatalok nagyon szeretnek itt élni! – jelenti ki. – Sokan alapítottak itt családot. Ez azért nagy dolog, mert a környező falvakból jó néhányan elköltöztek, de az itteni fiatalok közül sokan itt maradtak. Maradtak, mert szeretik a falut, kötődnek a szülőkhöz. Jó a közösség, és jól érzik magukat benne az emberek. Kevesen gazdálkodnak csak, ám sokan a kertekben megtermelik az asztalra való zöldséget. Persze jobb lenne, ha több munka lenne, mert a legtöbb ember közmunkás itt is. Bármilyen munka jó lenne, amiből több lenne a pénztárcában a megélhetéshez. A másik az, hogy azért nem mindenkinek van szakmája, szakképesítése. Nyolc általánossal valljuk be, azért nehezen lehet kenyeret keresni… A közmunka az egyedüli megélhetési forrása a falunak. Ha egy családban van két közmunkás, akkor jut a rezsire és szűken, de megél belőle a család. Ahhoz hogy vegyen valami komolyabbat, vagy mondjuk felújítsa a házát, arra bizony már kevés.

Szentistvánbaksán egyébként nincs orvosi rendelő: a szomszédba, Hernádkércsre kell menni, „ha valami fáj.” Iskola pedig Halmajon és Felsődobszán van, míg másfél kilométerre Nagykinizsen található az óvoda.

A polgármester segít

– Mobilposta van, ugyanakkor például a gyógyszertárba a falubusz megy minden héten – árulta el a Judit néven bemutatkozó hölgy munkatársunknak. – Ha sürgősen szükség van gyógyszerre, akkor a polgármester segít. Egy ilyen kis településen, ahol háromszázan sem élnek, nagyon fontos, hogy ki a település vezetője. Mintha családtag lenne! Hozzá fordulhatunk bármikor.

Szentistvánbaksán nem mellékesen csodálatos látnivalókkal teli tanösvény vezet át, míg a Hernádon pedig kenusok jönnek nyaranta. De ha már tanösvény! A Tátorján Tanösvény hossza 17 kilométer és úgynevezett nyolcas alakzatú. Ajánlott kiindulási pontja az alsódobszai vegyesbolt előtti park. A kizárólag gyalogosan bejárható út megtételéhez szükséges idő 7-8 óra, ami alatt Alsódobszát, Megyaszót (külterület) és Szentistvánbaksát is érintik a túrázók. ÉM-JLI