Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.06.14

Hernád folyó általános leírása

A Hernád

 

A Herdsc_0038.jpgnád folyó (szlovákul Hornád) Szlovákiában, Hernádfő (Vikartovce) községnél, a Király-hegy (Kráľ'ova hol'a) északi oldalán ered 1040 méter magasságban az Alacsony-Tátrában. Abaújnádasd (Trstené pri Hornáde) községnél hagyja el Szlovákiát és Abaújvár mellett lép be Magyarországra. Mintegy 10 km hosszban határfolyó. A partjára épült legnagyobb város Kassa, mely korábban a dobszai szőlőknek, és egyéb árucikkeknek is felvevőpiacot jelentett.  A Hernád teljes hossza 286 kilométer, magyar szakasza 118 km. Vízgyűjtő területe 5436 km², ebből 1136 km² van Magyarországon.  Ez a területi megosztás főleg az árvizek idején okoz gondot, illetve korábban sok szennyező anyag is jutott a folyóba a kassai ipar melléktermékeként.  Vízhozama rendkívül ingadozó: 6–450 m³ között változik. A  Köröm, Muhi, Ónod és Sajóhídvég községek szegélyezte területen folyik a Sajóba.

A folyó mellékága a Vadász-patak. Egyetlen mesterséges ága a Hernádszurdoktól induló, és Bőcsnél visszatérő Bársonyos csatorna.  Magyarországi szakasz nehézségi foka ww-1 könnyű vadvíz, és gyors folyóvíz. Európa egyik legkevésbé szabályozott folyóvize csak kajakkal vagy kenuval járható, sok a sziget, és a bedőlt fa. Kenutúrára főként a felső szakaszán gyakorlott kenusoknak ajánlott. A meder átlagos esése 55,7 cm/km, átlagos sebessége 2,1-6 km/h, átlagos mélysége:1-3 m, és szélessége 20-60 m. dscf0952.jpg

A Hernád Magyarország egyik legszebb és legérdekesebb folyója. Medre változékony, kanyargós, sok zátonnyal, szigettel, kidőlt fákkal és leszakadt parttal. Különösen magas vízállásnál vadvíz jellegű folyó. Csak kajakkal és kenuval járható. A túrázók tájékozódását nehezíti, hogy a folyó gyakran (minden áradás után) változtatja medrét, és a fkm adatokat sehol nem jelzi tábla. A folyó vizét 4 helyen gát duzzasztja, ezért ezeken a helyeken átemeléssel haladhatunk csak tovább. Előnye, a „kezdő túrázóknak” ajánlott Bodroggal szemben, hogy szinte mindenütt találunk táborozásra alkalmas helyet, ahol a homokos vagy kavicsos parton könnyű a kikötés.
A Hernád-túrán résztvevőknek ajánlott gyakorlott vezetővel útra kelni és a Magyar Természetvédők Szövetsége által kiadott Vízitúrázók térképei sorozat 12. füzetét áttanulmányozni.